HC Dobrogea Sud, între criză și speranță

Sunt aproape două decenii de când urmăresc activ handbalul masculin constănțean și niciodată nu a existat un start atât de slab de sezon, indiferent de numele pe care l-a purtat echipa. Ceea ce se întâmplă cu HC Dobrogea Sud în această toamnă este șocant pentru toți suporterii, mai ales că existau mari așteptări privind implicarea în lupta pentru titlul de campioană. În schimb, sunt din ce în ce mai multe voci care se gândesc că obiectivul a devenit un loc în play-off, ținând cont că, în primele șapte etape, HCDS a obținut o singură victorie. Originile acestei crize se trag din vară, când lucrurile nu au fost gestionate așa cum ar fi trebuit, în condițiile în care clubul s-a confruntat cu mai multe situații delicate.

Cel mai important, doi jucători emblematici pentru Constanța s-au retras. George Buricea și Laurențiu Toma, handbaliști cu un palmares senzațional, care au contribuit la toate succesele echipei de pe Litoral. Chiar dacă jucau mai puțin sau nu o făceau la cel mai înalt nivel, cei doi transmiteau din teren mentalitatea de învingător și multă siguranță, indiferent de adversar. Fără ei, parcă s-a pierdut această direcție. Tot în vară, s-a retras, mai mult forțat, Dalibor Cutura. La 44 de ani, fostul internațional sârb nu era un titular de drept, dar valoarea sa și experiența uriașă ar fi fost un atu, mai ales în condițiile unei schimbări consistente a lotului. Nici măcar nu a fost păstrat în cadrul clubului, plecând la Focșani, unde face o treabă excelentă ca antrenor.

Pe lângă cei trei, au părăsit echipa mulți jucători de bază, aproape toți titulari din sezonul trecut. Mitrevski, Vujovic, Kevic, Markoski, Mladenovic, Crnoglavac, și-au făcut bagajele și au plecat la alte echipe. Unii asta și-au dorit, la alții s-a renunțat, dar este puțin ciudat ca, după cel mai bun sezon din istoria clubului, concretizat cu o finală pentru titlul de campioană, să se schimbe atât de mult lotul. Mai ales că nici nu a existat o listă lungă de înlocuitori. De altfel, la capitolul veniri, constănțenii au bifat doar patru jucători, toți cu probleme de adaptare și sosiți destul de târziu. Cei doi egipteni, portarul Karim Handawi și interul Omar Yassin au ratat o mare parte din pregătirea de vară. În plus, ultimul se află la prima experiență în Europa, iar acest lucru se simte. Adus mai mult pentru faza defensivă, muntenegreanul Nebojsa Simovic nu și-a arătat pe deplin utilitatea. Mai mult, HCDS are pe postul de pivot încă trei soluții, astfel că venirea sa la Constanța pare un pic ciudată. Adus de urgență, după ce Toma nu a primit acceptul medicilor pentru a-și continua cariera, brazilianul Rocha Chiuffa (foto jos) a dezamăgit până acum. Pe lângă faptul că a ratat primele jocuri oficiale din cauza unor probleme legate de viza de muncă, evoluțiile sale nu s-au ridicat la înălțimea CV-ul impresionant.

Ultima achiziție, centrul Ionuț Rotaru, reprezintă doar o încercare de a acoperi pe ultima sută de metri postul de centru, lăsat descoperit după plecările lui Kevic și Cutura. Fără confirmare până în acest moment, motiv pentru care Buricea (foto 1) s-a reactivat și a jucat pe acest post în ultima etapă, cu CSM București. Tot descoperit este postul de inter dreaptă, unde Dejan Malinovic este forțat să joace pe tot parcursul meciurilor, pentru că nu are un înlocuitor pe măsură. În plus, în rolul de extremă stânga sunt doi jucători tineri, Alexandru Andrei și Csog Vencel, care nu au încă anvergura pentru pretențiile unei echipe de top.

Și încă un lucru, care pare să lipsească. În lot, nu există niciun constănțean get-beget. Ceea ce se simte! Singurul jucător tânăr care făcuse pasul către lotul primei echipei, pivotul Alexandru Popa, a fost împrumutat la Suceava, unde are șansa de a juca și a progresa.

Cu această imagine, HCDS încearcă să se reinventeze în plin campionat. A renunțat la antrenor Zvonko Sundovski, aducându-l pe Djordje Cirkovic, cel cu care s-a plecat la drum la înființarea clubului. Și mizează pe revenirea lui Buricea pentru a revitaliza un grup care pare blazat. Primul examen este sâmbătă, la Cusgoi, în Cupa EHF, dar șansele unei calificări sunt minime după eșecul din tur, de pe teren propriu. Așa că ținta este pe termen lung și răspunsul va veni abia la finalul sezonului regulat. Play-off sau play-out?

 

Sursa foto: Facebook HC Dobrogea Sud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *