10 se întoarce acasă!

După 19 ani și 4 luni, deasupra numărului 10 de pe tricoul echipei naționale a României scrie din nou Hagi. De această dată, Ianis, fiul mult mai celebrului Gică, cel mai bun fotbalist din istoria fotbalului românesc. Mijlocașul în vârstă de 21 de ani va îmbrăca în premieră tricoul decarului tricolor la dubla cu Insulele Feroe și Norvegia. Și este de așteptat să fie și titular, cel puțin în prima partidă. Sigur, știrea a dat naștere la multe discuții, dar cred că Ianis este cel mai în măsură să fie numărul 10 al naționalei din două motive.

În primul rând, acesta este rolul său în teren. Rol pe care l-a îndeplinit atât la Viitorul, cât și la reprezentativa de tineret, dar și la noua sa echipă de club, Genk. Coordonează atacul, este responsabilul cu pasele decisive, execută toate loviturile libere, cornerele și loviturile de pedeapsă atât cu piciorul drept, cât și cu cel stâng, ba chiar apare des și la finalizare. În plus, își pune toată capacitatea de efort în slujba echipei. Pe scurt, este un lider, are stofă de căpitan, iar numărul 10 reprezintă de multe ori chiar acest lucru. Sigur, câteodată îi iese, câteodată nu, mai are nevoie de încredere și adaptare la echipa de club, dar viitorul pare strălucitor.

În al doilea rând, dintre toți componenții lotului, doar unul ar mai fi fost potrivit pentru acest tricou, Nicolae Stanciu. Doar că el nu l-a vrut, poate și pentru că nu a rezistat presiunii. Ianis nu doar că l-a vrut, dar l-a și cerut. Și-a asumat responsabilitatea, riscul de a avea o presiune uriașă pe umerii săi, convins că așa fac liderii. Ceea ce arată personalitate. Și Ianis stă bine la capitolul acesta. În ciuda vârstei, are o personalitate puternică, un caracter bine clădit și dorința fantastică de a reuși.

Nu știu ce se va întâmpla în cele două meciuri cu nordicii, cum se va descurca Ianis. Îmi doresc să reușească, să fie al doilea Hagi care să ducă naționala la turneele finale, să am din nou ocazia de a mă bucura de victoriile tricolorilor. Și dacă nu o să se întâmple asta în cele două jocuri, ar trebui să avem o singură reacție în privința sa. Răbdare! Și multă baftă, Ianis!

 

Sursă foto: frf.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *