Festivalul Scoicilor deschide vara la Constanța!

Când aud de scoici, mă gândesc automat la vară, mare și plajă. Și la un festin culinar care îmi delectează papilele gustative. De joi, toate acestea, mai puțin plaja, care este la doar câteva sute de metri, se găsesc în Piața Ovidiu. Festivalul Scoicilor, cel mai tare eveniment din țară de acest gen a venit din nou la Constanța cu mirosuri amețitoare și midii gătite în zeci de feluri. Am mers din prima zi pentru că nu am mai avut răbdare și am vrut să văd ce au mai inventat renumitele restaurante și bucătarii lor. Înainte să vă spun cât de spectaculos a fost, țineți minte că aveți trei zile la dispoziție să mergeți în Piața Ovidiu și să vă petreceți câteva ore relaxante: vineri, sâmbătă și duminică.

Ca de fiecare dată, maestru de ceremonii nu este altul decât Chef Scărlătescu. “Suntem pentru a patra oară în această piață, cea mai simpatică piață din acest orășel simpatic și fabulos în care și eu m-am născut. Vă aștept pe toți, suntem șase echipe care facem scoici, fiecare în felul lui, unul mai interesant decât celălalt. Dacă soarele ține cu noi, o să vezi cel mai frumos festival pe care îl dă Constanța”, a anunțat vestitul Chef, care a promis rețete inedite și surprinzătoare.

Cu “avertismentul” lui Cătălin Scărlătescu în minte, am plecat la testat rețete de scoici și mi-am ales trei dintre cele mai interesante locații.

Rețeta tradițională de la Irish Pub

Prima oprire, la cortul de la Irish Pub, unde m-a întâmpinat chiar patronul restaurantului, Aurelian Pavel. Cu zâmbetul pe buze, servea clienții, îmbiindu-i cu rețeta marcă înregistrată, midii în sos de vin provencale. Eu am optat pentru midiile pariziene și pot să garantez că sosul care le însoțește este senzațional. “Noi surprindem în fiecare an cu aceeași calitate a produselor pe care le prezentăm împreună cu lumea a bucătăriei românești. Sunt produsele care se găsesc în restaurantul nostru, Irish Pub și în special midiile în sos de vin Provensal, un vin roze. Iar sosul de la midiile pariziene este patentul nostru și bucătarul șef este cel care-l avizează. Așteptăm constănțenii, și nu numai, să vină la festival. Cred că turiștii de weekend și cei străini aflați pe Litoral se numără printre clienții noștri și consider că festivalul poate educa în privința produselor proaspete și autohtone pe care le găsim în marea noastră”, mi-a explicat Aurelian Pavel.

Aerul mediteranean de la Nikos

Cu siguranță, cel mai cochet cort este cel de la Nikos, restaurant care a adus savoarea mâncării grecești la Constanța. Iar rețeta lor de midii este genială. Trebuie să încercați midiile Saganaki, o combinație cu sos roșu și brânză feta care face midiile să ți se topească în gură. “Noi oferim rețete tradițional grecești, midiile în sos alb, cu legume, cu unt, cu usturoi, midiile prăjite, foarte crocante și cu un sos care este secretul nostru, și midiile Saganaki. Ingredientele sunt aduse din Grecia, midiile sunt proaspete, din Marea Neagră. Lumea este deschisă, gustă și din acel moment i-am cucerit. Și apreciază faptul că venim cu ceva nou. Iar cine vrea să mănânce tot anul, le găsește în restaurantele noastre”, mi-a povestit unul dintre proprietari, Dana Pouliakas.

Terasa cu Ancore, direct din mare

Nu aveam cum să ratez faimoasele midii marinate, unicat, la cortul restaurantului din Eforie Nord „Terasa cu Ancore”. Mai ales că băieții de aici dețin și școala de scufundări Nemo Pro Diving, fiind principalii furnizori de scoici proaspete din Marea Neagră.

Nu sunt scoici de crescătorie, ci de captură, scoase din apă de scafandri în fiecare zi pentru consum, în funcție de nevoie. Sute de kilograme și chiar o tonă pe zi. Pentru asta, stăm vreo șapte ore în apă. Este obositor, dar când ne facem cu plăcere munca, nu se simte. Avem niște rețete pescărești, mai bătrânești, simple, dar foarte delicioase. Ne ajută foarte mult scoica proaspătă”, mi-a dezvăluit Ilie Jeciu, chef și instructor de scufundări.

Oferta este foarte bogată, inclusiv pizza cu scoici făcută pe vatră de băieții de la Pasticceria D’Italy, multe dulciuri, sucuri naturale, cafele, și o atmosferă de bună dispoziție care duce cu gândul la vara mult așteptată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *