23 August, în variantă modernă, pe un stadion care stă să cadă!

Prin vara lui ’89, când aveam 11 ani și mă bucuram de vacanță, mama a primit un telefon de la tovarășa învățătoare. Pe fix, că atât exista pe vremurile acelea. Mesajul era clar, să mă împacheteze frumos în costumul de pioner și să mă pregătească pentru defilarea de 23 August. Vă dați seama ce bucurie pentru un copil, să lase vacanța și să meargă la defilări. Nu știam eu pe atunci cu tovărașul și cu altele, dar plângeam de ciudă că, în loc să mă joc pe maidan, trebuia să merg la repetiții. Țin minte și acum măreața zi, când am defilat pe stadionul cel mare al Constanței, care se numea pe atunci “1 Mai”. Cu adidașii mei albi prin praful de zgură de pe pistă, cu cămașa albă prin soarele arzător, cu cântecele pe care le învățasem de tovărașa învățătoare.

Trei decenii mai târziu, lucrurile par să se repete. Doar că nu mai sunt defilările de 23 August, ci evenimente sportive. Am văzut copiii de la cluburile constănțene aduși sâmbătă la o manifestare denumită pompos “Mișcarea pentru toți”. Vreo două ore în care cei mici s-au jucat, iar cei mari s-au lăsat lăudați și s-au gratulat cu mulțumiri. Poate că nu-i cea mai rea idee, dar organizarea mi-a adus aminte de experiența trăită în copilărie. Și atunci am avut parte de discursuri, și atunci eram împărțiți pe detașamente. Marea diferență era că stadionul arăta bine. Mă întreb și acum dacă nu e rușinos să aduci copiii pe o arenă pe jumătate închisă, cu o tribună considerată în pericol de prăbușire, cu o pistă de atletism ciuruită de gropi.

Da, cei mici au nevoie de sport, de evenimente sportive, dar au nevoie în primul rând de condiții, altfel ne întoarcem la vremurile când puneam două pietre în loc de bare și jucam fotbal pe maidan. Au nevoie de stadion, de săli de sport, de echipament, de cluburi care să nu trăiască de pe o zi pe altă, de competiții sportive. Nu de două ore de mișcare pe an pe o arenă care stă să cadă.

Și încă un lucru pe care l-am remarcat. De la acest eveniment a lipsit cel mai iubit sport, fotbalul. Sau fotbalul nu înseamnă mișcare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *