Mamaia băieților de la Locală și cam atât!

Vacanța de 1 Mai a picat chiar în apropierea Sărbătorilor de Paște. Părea o mană cerească pentru Litoral, ținând cont că mai marii țării au decis să lipească cele două evenimente și să lase liberi bugetarii timp de o săptămână. De la hotelieri la patronii de cluburi și terase din Mamaia, toți și-au frecat mâinile cu gândul la un start perfect de sezon. Și-au suflecat mâinile, au muncit la foc automat să fie gata pentru turiști, au adus artiști de top să concerteze, au investit considerabil, convinși că totul va merge ca pe roate. În special, în partea de Nord a stațiunii, recunoscută drept centrul distracției, mai ales că urma găzduiască două evenimente spectaculoase, care au adus an de an zeci de mii de turiști.

Doar că primele zile de vacanță nu au fost chiar așa cum au visat. Mulți au preferat să stea acasă, cu familiile, alții să ia drumul stațiunilor de la vecinii bulgari, așa că încasările au fost aproape la jumătate față de anul trecut. Probabil că motivele sunt multiple, dar, cu siguranță, unul dintre ele este felul în care se prezintă Mamaia.

Nici nu are rost să vorbim de partea din Sud, unde aproape că nu s-a deschis nicio terasă sau magazin, iar turiștii sunt agresați vizual de numeroasele construcții neterminate. Dar măcar partea din Nord putea să fie un pic mai aranjată, mai ales că este considerată zona de lux a stațiunii. Nici vorbă de așa ceva, chiar dacă investitorii privați și-au făcut treaba.

 

O să dau doar câteva exemple. În primul rând, pe faleză, chiar lângă locația unde se desfășoară festivalul Sunwaves, punctul de atracție pentru turiștii străini,se construiește un bloc. Au răsărit primele două etaje, care sunt înconjurate de fel de fel de materiale de construcții. Și, parcă nu ar fi fost de ajuns, pe lângă clădirea aflată o construcție trece o conductă, care se oprește la o canalizare din mijlocul falezei. Cum nu-i tocmai cea mai luminată zonă, iar lumea mai și bea, există șanse mari ca cineva să se împiedice și să se împrăștie pe asfalt. Câteva zeci de metri mai departe, este o parcare privată.

De fapt, este un tăpșan, înconjurat de un gard din lemn, unde plătești 5 lei pe oră. Este așa de câțiva ani și nu s-a luat nicio măsură, chiar dacă s-a mai sistematizat zona.

Și dacă tot vorbim de parcări, “bomboana pe colivă” este suprataxa pusă de autoritățile locale. Mai exact, ca să parchezi în locurile special amenajate în zona de Nord, plătești 10 lei pe oră. Da, ați citit bine, 1,8 euro plus TVA pe oră în weekend. Și ca să fie siguri că încasează banii, băieții de la Primărie au trimis Poliția Locală să păzească parcările. De câte ori am fost în zonă în cele trei zile din weekend, am găsit cel puțin două mașini ale Poliției Locale, cu tot cu “locatari”, păzind parcările.

Nu i-am văzut făcând altceva, nici măcar nu-și băteau capul să-i ajute pe cei care nu înțelegeau cum să trimită SMS-uri pentru plata pentru mai mult de o oră. Și nici nu nu se deplasau la parcările dintre blocuri, unde fiecare își lăsase mașina cum a nimerit, inclusiv pe puținul spațiu verde.

Așa că nu-i de mirare ce s-a întâmplat în primele zile de vacanță, când numărul de turiști a fost mult sub așteptări. Noroc că mai există cluburi, terase, evenimente de top, altfel Mamaia era ca Neptun. Adică aproape goală!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *