Bucuria de a alerga pentru ceilalți!

În urmă cu vreo șase ani, Daniel Antonaru (foto) venea cu o idee care părea năstrușnică. Un maraton pe nisip, la malul mării, la Mamaia, o premieră pentru o țară în care evenimentele dedicate sportului de masă sunt din ce în ce mai puține. Pentru alții a părut o excentricitate, ținând seama de lipsa de implicare a constănțenilor în activitățile sportive, alții au privit curioși propunerea sa. Puțini au răspuns prezent, vreo 130 ca participanți. Și mai puțini au ales să pună și ei umărul la organizare, o mână de voluntari și câțiva sponsori. Puțină presă, foarte puține oficialități, sprijin doar din partea celor care au înțeles cu adevărat ceea ce reprezintă mișcarea în viața de zi cu zi.

Chiar și așa, Daniel a crezut în proiectul său, și-a continuat drumul în ciuda greutăților, s-a luptat pentru a-i convinge pe cei din jurul să i se alăture. Fără finanțări spectaculoase, a reușit, cum-necum, să crească de la ediție la ediție. Duminică, Maratonul Nisipului ajunge la al șaselea val și cifrele sună bine de tot. Aproape 1.200 de participanți, de zece ori mai mult decât la debut și patru probe competitive: maraton, semimaraton, 10km și 3km, pe gustul și puterile fiecăruia. Iar motto-ul întregului eveniment spune totul despre scopul principal: “Încetează să mai fabrici scuze, aleargă pur și simplu”.

Aceasta este doar partea sportivă a Maratonului Nisipului. Transformat în fenomen social, are o implicație directă și acolo unde suferim mai mult ca societate. În ajutorarea celor cu probleme, a copiilor, prin colaborarea cu Asociația “Dăruiește Aripi”. La ultimele ediții, a luat ființă o nouă probă în cadrul concursului, o alergare în familie. Mai degrabă simbolică, pentru că se desfășoară pe distanța de aproape un kilometru, proba reprezintă o ocazia perfectă de a strânge împreună părinții și copiii și a le deschide drumul către plăcerea de a face mișcarea. Iar sumele strânse din taxa de înscriere merg integral către acțiunile de caritate desfășurate de Asociația “Dăruiește Aripi”, cum ar fi renovarea Secției de Neonatologie de la Spitalul Județean sau derularea unui program-pilot de acordare a îngrijirilor medicale la domiciliu pentru copiii bolnavi de cancer.

Duminică pleacă la drum și o inițiativă menită să dea un restart sportului în școală. “Cursa Campionii Școlii”, deschisă tuturor copiilor și școlilor, care ar trebui să deschidă ochii tuturor profesorilor de sport și directorilor de școală. În primul rând, este șansa de a oferi copiilor bucuria mișcării. Apoi, toate sumele strânse din taxa de participare se întorc integral sub formă de materiale și echipamente sportive către școala care va participa cu cei mai mulți copii.

De ani de zile, Daniel și voluntarii din jurul său au alergat pentru ceilalți, pentru a-i face să înțeleagă bucuria de a face mișcare. Peste 1.000 de oameni i-au venit alături în cei șase ani și poate a venit momentul ca autoritățile, oamenii din sistemul de Educație și sponsorii să pună umărul mai mult la creșterea acestui fenomen social. Să trăiască și ei bucuria de a alerga pentru ceilalți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *