La mulți ani, Mister!

Îmi amintesc fără mari probleme vara lui ’94, chiar dacă au trecut ceva anișori. Mondialul din SUA mi-a marcat acea părticică din adolescență și mi-a oferit prima ocazie a ieși pe străzi să sărbătoresc și să mă simt mândru. La mii de kilometri de țară, sub soarele fierbinte al verii americane, naționala României făcea istorie. Primul meci, cel cu Columbia, jucat aproape de zorii zilei, l-am văzut acasă, împreună cu tata. L-am gonit pe Moș Ene și, totuși, m-am frecat la ochi când am văzut cum curge jocul. Și când am văzut golul de senzație pe care Gică Hagi l-a marcat în poarta sărmanului Cordoba. Victorie mare împotriva echipei pe care Pele o vedea favorită la coroana mondială. Apoi, orele au devenit mai umane și ne-am strâns cu toții, alături de fratele meu, vecinii și prietenii din gașcă în fața unui televizor micuț, că pe vremea acea nu visam la diagonale de 2 metri și imagini în HD. Am suferit la înfrângerea cu Elveția și am exultat la succesul în fața gazdelor, care ne-a adus în optimi.

Și apoi, a venit șocul. Duelul cu Argentina. Chiar și fără Maradona, suspendat după ce fusese prins dopat, “pumele” ne făceau să tremurăm. Dar ce meci am trăit! Cu golurile superbe ale lui Ilie Dumitrescu, cu penalty-ul ușor primit de sud-americani, dar mai ales cu lovitura dată de Gică Hagi la capătul contraatacului ales în cele din urmă cea mai frumoasă acțiune de acest gen de la turneul final. Și apoi, ce noapte! Trăită pe străzile din Constanșa, alături de mii de constănțeni, care scandau cu mândrie: “Hagi președinte!”. Mondialul s-a încheiat cu lacrimi, după eliminarea poate nemeritată la penalty-urile cu Suedia. Dar vara lui ’94 mă va însoți mereu ca un talisman al bucuriei.

Au trecut 25 de ani. Aproape toți trăiți în presa sportivă. Și norocul face să retrăiesc fericirea din acea vară aproape în fiecare săptămână, pentru că am șansa uriașă de a lucra direct cu cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Da, cu el, Gică Hagi, care s-a întors acasă și a construit cel mai frumos proiect, academia care-i poartă numele și care în cei 10 ani de existență a dat deja jucători la naționala României. Și nu doar asta, dar ne-a oferit încă o vară de neuitat, în 2017, când, de această dată de pe banca tehnică, a adus cu Viitorul primul titlul de campioană din istorie pentru Constanța

Astăzi, Gică Hagi împlinește 54 de ani! La Mulți Ani, Mister!

P.S. Mai vreau să trăiesc o vară nebună de Mondial în anii următori, cu un Hagi făcând minuni cu naționala României! De această dată, cu Ianis Hagi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *