Vreţi stadion la Constanţa? Vine săptămâna viitoare!

Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Craiova. Ce au în comun aceste oraşe? Stadioane noi, moderne, care atrag un public numeros în tribune. Exact ce nu are Constanţa şi nici nu va avea în viitorul apropiat. „Bătrâna” arenă din strada Primăverii, construită în urmă cu şase decenii, este o ruină, un pericol public, dar autorităţile locale se împiedică de vreo doi ani în promisiuni neonorate.

Povestea recentă are accente comice. Da, ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Cu mic, cu mare, consilierii locali din partidul majoritar, în frunte cu primarul, au anunţat prin 2016 că vor cere Guvernului să dea stadionul în administrarea autorităţilor locale. Şi aşa a început războiul. Mai întâi, împotriva consilierilor din aşa-zisa opoziţie, care au blocat în două rânduri redactarea unei cereri oficiale către Executiv. Apoi împotriva consilierilor judeţeni, care aprobaseră între timp un proiect prin care solicitau Guvernului să trimită arena în administrarea Consiliului Judeţean. După lupte dure, presărate cu acuzaţii de toate părţile, pe 31 mai 2017, a venit marea victorie. Consiliul Local a găsit voturile necesare pentru a revendica stadionul. Şi s-a apucat de treabă, promiţând că totul se va rezolva rapid.

Trei luni mai târziu a venit surpriza. Funcţionarii care au întocmit actele au greşit numele stadionului. Da, nu-i o glumă şi încă mă întreb dacă este vorba de incompetenţă sau rea-voinţă. În acte, arena poartă încă numele celui mai mare fotbalist din toate timpurile, Gheorghe Hagi, în ciuda unei hotărâri privind modificarea, dată de Consiliul Director al FC Farul, clubul care a avut-o în concesiune timp de aproape două decenii. Dar funcţionarii au trecut în cererea către Guvern că Primăria şi Consiliul Local vor să primească în administrare stadionul „Farul”. Răspunsul primit: nu există niciun imobil cu această denumire la adresa respectivă. Drept urmare, s-au apucat să refacă actele, fără să facă prea multă gălăgie. Să nu râdă lumea de ei!

În tot acest timp, au continuat să curgă promisiuni de la oficialităţile locale. Însă au trecut alte 9 luni şi tot nu s-a întâmplat nimic. Stadionul continuă să se degradeze şi sectoare întregi sunt închise pentru public din cauza pericolului de prăbuşire. Graţie eforturilor depuse de suporteri, care s-au preocupat să igienizeze arena şi să facă mici reparaţii, s-au jucat totuşi nişte meciuri. Condiţiile duc însă spre stadioanele comunale.

Pe 6 iunie, la Constanţa a venit în vizită Paul Stănescu, vicepremier şi ministru Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Ştiţi ce ne-a anunţat? Că stadionul va trece în administrarea autorităţilor locale la şedinţa de Guvern, care urma să aibă loc peste o săptămână. Din nou, surpriză! A trecut săptămâna şi nicio veste. Încă o promisiune neonorată. Şi uite aşa a trecut un an de la celebrul vot din Consiliul Local şi nu s-a schimbat nimic. Mai vreţi stadion la Constanţa? Vine săptămâna viitoare!

P.S. Poate că o soluţie ar fi să intre în conservare. Să facem nişte donaţii şi să-l conservăm. Sau aşteptăm să vină nişte băieţi „deştepţi” să ne dea această idee măreaţă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *