Gata, sunt ghid! Se deschide sezonul de turism sportiv pe Litoral?

Ştiţi care-i răspunsul meu când sunt întrebat ce aş face dacă aş câştiga la Loto? M-aş face turist. Şi, cum nu m-a lovit încă norocul, sunt de cele mai multe ori turist la mine acasă. Adică mă bucur că locuiesc la doi paşi de malul mării, într-un oraş eminamente turistic, aproape de staţiunile de pe Litoral. Vreo trei luni pe an am ocazia să fiu turist, aşa că am şi eu pretenţia să mă distrez bine alături de turiştii ăia adevăraţi, care fac sute de kilometri pe drumurile patriei ca să ajungă la mare. Sau chiar mii de kilometri, pentru cei, destul de puţini, care vin din alte ţări. Şi am aşteptat ca Mamaia, Constanţa, întreg Litoralul, să ofere ceva mai mult decât plajă şi nişte cluburi cu muzica la maximum.

În ultimii ani, lucrurile s-au mai mişcat. NEVERSEA este un reper, oricât ar vrea unii să arunce cu noroi. Zeci de mii de turişti din toată lumea au venit la Constanţa să asiste la mega festivalul de muzică de pe Plaja Modern. Îmbinare perfectă pentru distracţie, aş zice eu. Plaja, soare, muzică, super DJ-ei. Sigur, multe comentarii despre organizare, despre cine şi ce face. Ca la noi. Dar e clar, Constanţa a fost pusă pe harta mondială a festivalurilor de acest gen. Spre bucuria mea, în vara asta se va organiza şi a doua ediţie. Ba chiar cu o zi de distracţie în plus.

Şi nu a fost doar NEVERSEA. Evenimente culturale, teatru, muzică de toate feluri, şi sportive. Şi, recunosc, ultimul capitol mă interesează în mod deosebit. În primul rând, din postura de jurnalist sportiv, dar şi pentru că sunt convins că întreg Litoralul, dar mai ales Constanţa şi Mamaia, are un potenţial enorm pentru a deveni o destinaţie perfectă pentru turismul sportiv. Din acest motiv, mi se pare excelentă ideea Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa de a folosi imaginea marilor sportivi constănţeni pentru a promova turismul din această parte a ţării.

Promovare cu Halep

Informaţia mi-a ajuns la urechi în timpul conferinţei de presă unde au fost prezente oficialităţile Constanţei, primarul Decebal Făgădău şi preşedintele Consiliului Judeţean Horia Ţuţuianu, alături de preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, şi directorul executiv al aceleaşi entităţi, Anca Nedea-Pavel. Cei patru au dezvăluit că se pune de o nouă strategie în turismul de pe litoral, iar organizaţia şi-a făcut temele pentru participarea la Târgul de Turism al României 2018, care începe mâine la Bucureşti. Este un fel de start al campaniei de pregătire pentru noul sezon estival. S-a vorbit despre NEVERSEA, despre punerea în valoare a istoriei şi tradiţiilor de pe aceste meleaguri, despre Mamaia şi litoralul românesc. Ideea nu-i deloc rea, mai ales că există promisiunea că autorităţile locale şi agenţii din turism îşi vor da mâna ca lucrurile să meargă bine.

Şi, ca să revin la partea de sport, la standul de la Bucureşti şi-au anunţat prezenta, la invitaţia Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Andrei Pavel şi Simona Halep. Doi mari sportivi, a căror imagine poate trezi interesul. Este bună ideea, mai ales că nu sunt singurele nume mari care au plecat spre performanţă de la Constanţa. Gică Hagi, Horia Tecău, Eliza Samara, Răzvan Florea. Toţi sunt cunoscuţi şi respectaţi în întreaga lume şi reprezintă o mană cerească pentru deschiderea porţilor pentru turismul sportiv la malul mării. Dar nu-i de ajuns, ne trebuie şi nişte evenimente pe măsură.

Să vină concursurile!

Avem una dintre cele mai frumoase baze de tenis de câmp din ţară, Tenis Club Idu. Avem cei trei „muşchetari” constănţeni din tenisul de câmp, Halep, Tecău, Pavel. Ne mai trebuie nişte turnee, care să aducă şi sportivi din afara ţării, şi nişte spectatori de peste hotare. Cei de la Tenis Club Idu fac asta de ani buni, în special la nivel de juniori. Ba chiar există şi un turneu feminin cu premii în valoare de 25.000 de dolari. Dar, cu o susţinere financiară pe măsură, se poate ridica semnificativ ştacheta. Cine nu ar vrea să participe la un turneu pe terenurile unde au învăţat tenisul Halep şi Tecău?

Avem cea mai tare academie de fotbal din ţară. Şi actuala campioană a României. Şi pe Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Iar „Regele” a organizat timp de câţiva ani turnee internaţionale pentru juniori, la care au venit FC Barcelona, Real Madrid, Galatasaray Istanbul. Ce nu avem? Un stadion decent. Se discută trecerea arenei din strada Primăverii la autorităţile locale şi renovarea acesteia. Până atunci, s-ar putea organiza totuşi nişte turnee pe terenurile academiei de la Ovidiu.

Avem peisajul natural perfect pentru competiţiile de triathlon. Şi tradiţie în acest sens, Triathlon Challenge Mamaia pregătindu-se pentru a zecea ediţie. În urmă cu doi ani, a fost în calendarul european şi a adus la Mamaia nume mari din acest sport, dar şi peste 1.000 de sportivi amatori din toată ţara. Plus famiile lor. Deci, nu ar fi bine să fie din nou etapa de Cupă Europeană? Sau chiar Mondială?

Sunt doar trei exemple, dar oportunităţile sunt nenumărate. Un maraton, nişte campionatele de volei pe plajă, nişte concursuri acvatice, aşa cum Răzvan Florea face de an de an Aqua Challenge, maratonul de înot în ape deschise.

Prezenţa lui Andrei Pavel şi Simonei Halep la standul de la Târgul de Turism al României este un semn bun. Acum să vedem şi urmările. Nu de alta, dar acum sunt şi eu mai mult decât un simplu turist. De ceva vreme, am devenit oficial ghid turistic. Şi parcă mi-ar plăcea să „ghidez” pe litoral străinii veniţi la Constanţa şi Mamaia pentru turism sportiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *