„Tot înainte, spre Elbrus, tovarăşi!”

Constănţenii Mihai Nenciu, Nicu Rotaru şi Bogdan Ofiţeru îşi încep aventura pe cei mai înalţi ai lumii cu provocarea de a urca pe “acoperişul Europei”

Când te naşti şi creşti la malul mării, nimeni nu te priveşte ca pe un cuceritor de munţi. Şi nu orice munţi. Cei mai înalţi din lume, acoperişul fiecărui continent. Şi totuşi, trei constănţeni s-au decis să şteargă aceste prejudecăţi. Şi-au făcut un plan măreţ, să devină prima echipă exclusiv românească din clubul select al celor care au încheiat proiectul “Seven Summits”. Ce înseamnă acest lucru? Să urci până în vârful celor şase masive care domină continentele lumii. În Europa, pe Elbrus, în Africa, pe Kilimanjaro (5.895m, Tanzania), în America de Sud, pe Aconcagua (6.962m, Argentina), în America de Nord, pe Denali (6.190m, SUA), în Antartica, pe Vison (4.892m) şi în Australia, pe Kosciuszko (2.228m), plus cel mai înalt punct de pe glob, “uriaşul” Everest, cu ai săi 8.848 de metri.

Strategia a fost pusă la punct încă din anii trecuţi, iar prima etapă a fost pregătită pentru lupta cu forţele naturii şi cu propriile limite. Şi-au făcut bagajele şi, timp de 16 zile, au cutreierat crestele din Nepal, unde au urcat pe trei vârfuri, Kala Pattar (5.640m), Chukkung Ri (5.550m) şi Nangkar Tshang (5.616m), şi au traversat cele mai importante şi dificile trecători din Himalaya, Kongma La (5.535m), Cho La (5.400m) şi Renjo La (5.388m). Punctul culminant al traseului a fost tabăra de bază de pe Everest. Întorşi acasă cu multă încredere în propriile forţe, au anunţat că sunt gata pentru cea mai mare provocare a vieţii lor. “Pentru Constanţa şi, implicit, România este o premieră absolută! Suntem singura echipă formată exclusiv din români, care încearcă realizarea unui astfel de proiect. În lume, sunt doar 75 de persoane care au în palmares cele şapte vârfuri, dar nu există nicio echipă care să se poate lăuda cu aşa ceva! Am fi prima din lume şi credem cu toţii că suntem capabilă reuşim”, a mărturisit Mihai Nenciu, mare pasionat de sporturi extreme.

ATAC LA “MAICA RUSIE”

Primul pe lista celor şapte vârfuri este chiar cel care domină Europa şi nu vorbim despre Mont Blanc. Chiar dacă mulţi dintre noi am învăţat la şcoală că masivul francez este cel mai înalt de pe “bătrânul continent”, cărţile de georgrafie s-au schimbat între timp. Aflat la graniţa cu Georgia, în sud-estul Rusiei, Elbrus se ridică semeţ până la 5.642 metri. Pare uşor de atins, pentru că nu are creste abrupte, iar o parte din traseu poate fi urcat de orice amator, însă frigul şi furtunile iscate din senin reprezintă cele mai mari pericole pentru alpinişti. “Plec în această expediţie cu cele mai optimiste gânduri, sunt pregătit atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic. Ca în tot ceea ce fac în viaţă, consider că este o nouă experienţă şi, de ce nu, şi o mare provocare, luând în calcul faptul că ne vom deplasa în extra sezon de ascensiune şi că ne vor aştepta fenomene meteo extreme. Mă simt norocos să fac parte dintr-o echipă puternică şi omogenă şi cred cu tărie ca proiectul nostru va fi un model pentru publicul larg. Plecăm la acest drum şi pentru a promova staţiunea Mamaia, litoralul şi Delta Dunării, oraşul Constanţa şi frumoasa noastră ţară, România”, a explicat Bogdan Ofiţeru. Mezinul echipei, în vârstă de 30 de ani, nu se teme de obstacolele scoase în cale de Elbrus, după ce şi-a testat limitele în cele câteva luni petrecute în Franţa, în pregătire cu Legiunea Străină.

O MOTIVAŢIE SPECIALĂ

Plecarea spre Rusia este fixată duminică. Mai întâi, o scurtă escală la Moscova, apoi direct spre Mineralnye Vody, un orăşel aflat la 180 de kilometri de “piciorul” sudic al muntelui Elbrus. Pe lângă dorinţa de a intra în istorie, cei trei au o motivaţie în plus, transformând expediaţia şi într-o acţiune caritabilă.  “Această etapă expediţională va dura aproximativ două săptămâni şi sperăm să fie încununată de succes. Vrem să fim prima echipă constănţeană ce reuşeste să urce pe acoperişul Europei. Plecare noastră în Rusia şi escaladarea vârfului Elbrus va avea şi cu un scop umanitar. Sindromul Dravet este o formă rară şi incurabila de epilepsie pentru care nu există în prezent nicio formă de vindecare şi care afectează unul din 20.000 de copii din ţara noastra. Vom fi alături de ei de fiecare dată când vom pune steagul pe acoperişul fiecărui continent”, a dezvăluit Mihai Nenciu. “Plecăm pe acoperişul Europei, primul vârf dintre cele şapte pe care dorim sa le bifăm, la scurt timp după aventura himalayana. Nici bine nu mi-am desfăcut bagajul, am clipit de două ori şi, când am văzut viza pentru Rusia, mi-am zis: Iar se întâmplă! Cu noi va urca şi steagul cu fluturele mov DRAVET, pentru toţi copiii mai puţin norocoşi, care nu vor avea şansa de a urca vreodată pe un vârf de munte”, l-a completat “veteranul” Nicu Rotaru, fost multiplu campion naţional şi balcanic de culturism.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *