Artă şi lumini roşii în Amsterdam

Am văzut de toate în “oraşul-perlă” al turismului olandez: muzee, căsuţe construite pe nenumăratele canale, marijuana la discreţie şi sex fără perdea în Cartierul Roşu

Ce faci când vrei să spargi monotonia? Cauţi un loc de vacanţă mai special. Ceva care să te scoată din zona de confort şi să-ţi ofere şansa de a trăi experienţe noi. În fruntea listei se află mereu Amsterdam. Oraşul din inima Olandei este o combinaţie fericită între vechi şi nou, între artă, arhitectură clasică, muzee şi libertatea totală, garnisită de celebrele coffeeshop-uri şi incintantul Cartier roşu. Tentaţia este mare, aşa că nu i-am rezistat nici eu şi mi-am făcut lecţiile pentru o minivacanţă de două zile. În ciuda avertismentelor primite, nu a fost chiar cea mai costitoare aventură. Asta pentru că am găsit o variantă mai puţin folosită.

Spre Amsterdam, nu există curse aeriene low-cost şi, pe cont propriu, biletele de avion pot fi destul de scumpe. Aşa că m-am orientat spre Paris, dar la fel de bine există şi soluţia Bruxelles. Low-cost, câteva zeci de euro, dacă îţi planifici totul cu câteva luni înainte. De acolo, un drum cu vestitul TGV al francezilor, care efectiv zboară pe calea ferată, şi în vreo trei ore eşti în spectaculoasa gară din Amsterdam. Cazarea, cu baie în cameră, te duce la 50 de euro de persoană pe noaptea, dar ai şi opţiunea să stai pe o barcă cochetă, pe unul dintre nenumăratele canale sau să apelezi la hosteluri cu baie comună. Ieşi mult mai bine cu banii şi ai un buget mai mare pentru cheltuieli.

Despre vreme, nu are rost să vorbim, pentru că se schimbă din oră în oră. Când am ajuns, am prins un soare timid şi chiar mă gândeam că am cărat degeaba pelerina de ploaie după mine. Nu a durat prea mult până când s-au adunat norii şi a început o ploaie măruntă şi destul de rece. “Vara a fost în week-end-ul trecut”, mi-a spus un localnic, cu un zâmbet larg pe faţă.

Şi dacă tot ploua, m-am gândit să abordez partea culturală a oraşului. Cele două muzee celebre, Rijksmuseum şi cel dedicat lui Van Gogh, se numără întodeauna printre ţintele turiştilor. Am constatat asta pe proprie piele, cozile de la intrări fiind uriaşe, aşa că m-am mulţumit cu o vizită la Muzeul Sexului. Bine, nu-i chiar un muzeu, mai degrabă o imagine a nonconformismului olandez. Când am ieşit de acolo, ploaia continua sâcâitoare, aşa că m-am îndreptat către micuţele vaporaşe acoperite, care te plimbă pe canalele din Amsterdam. Am văzut splendidele căsuţe, am aflat multe despre istoria oraşului şi, după aproape două ore, am simţit cum mă cuprinde foamea. Să nu vă aşteptaţi la cine ştie ce mâncăruri sofisticate, nu vine nimeni la Amsterdam pentru partea culinară. O scurtă vizită la celebra Piaţă de Flori, în Parcul Vondel şi la Palatul Koninklijk mi-a completat itinerariu cultural.

A doua zi, vremea a fost mai prietenoasă, aşa că, după un tur de oraş, m-am gândit să testez şi eu coffeeshop-urile. Să nu vă aşteptaţi la ceva misterios. Oamenii vin, mănâncă un sandwich, îşi beau cafeaua şi fumează liniştiţi o ţigară cu marijuana. Care ţigară, culmea, costă doar 2 euro, mai puţin decât o cafea. Şi, dacă nu aveţi experienţă, nu v-aş recomanda să o fumaţi pe toată. S-ar putea să uitaţi drumul spre hotel. Sau unde vă aflaţi. Sau să porniţi cu mari aşteptări spre Cartierul Roşu. Este probabil cea mai aglomerată zonă din Amsterdam, cu mulţi gură cască, dornici să-şi delecteze privirile cu imaginea fetelor sumar îmbrăcate, care te îmbie să le vizitezi. Pentru 50 de euro, eşti oaspetele lor, atât timp cît te ţin puterile. Totul este legal, chiar şi teatrele în care “actorii” îţi dezvăluie secretele sexului sportiv. Distracţia se întinde pe doar câteva străduţe, unde felinarele roşii domină peisajul. Aşa că, la plecarea spre hotel, ochii încă îţi sunt marcaţi de lumina roşie, iar mintea îţi amestecă imaginile stocate în cele două zile de vacanţă în Amsterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *