Cum mi-am băut cafeaua la Turnul Eiffel!

M-a cucerit, recunosc. Sună ca în filme, dar aşa este şi el, Parisul. Istoria îţi zâmbeşte şăgalnic din orice colţişor, capodoperele ridicate de-a lungul secolelor te duc în mijlocul poveştilor cu prinţi şi prinţese, simţi cum îţi tresare inima la fiecare pas cu iubita de mână pe malul Senei, Turnul Eiffel te poartă aproape de nori, înfăţişându-ţi splendoarea celui mai romantic oraş din lume. De la Notre-Dame la Luvru, de la Domul Invalizilor la impunătorul palat de la Versailles, paşii te poartă în zilele de glorie a celei mai iubite citadele.Parisul e unic, la fel şi atmosfera boemă care te îmbie să visezi. Celebrul Monmartre a păstrat amprenta artistică a începutului de secol trecut, când cei mai de seamă pictori îşi găsiseră locul de creaţie în căsuţele cochete care străjuiesc stradelele pietruite, iar Basilica Sacré-Cœur îţi oferă o privelişte fabuloasă a oraşului luminilor. Lumea se schimbă total în Cartierul Latin, inima studenţească a Parisului, unde viaţa de noapte te face să trepidezi pe un alt ritm. Şi dacă tot vorbim despre viaţa de noapte, nu trebuie să ratezi o plimbare în Place Pigale, locul unde s-a născut renumitul cabaret Moulin Rouge.

Nu-i doar un vis, Parisul e aproape de noi. Ştiu, mulţi se gândesc că nu-i chiar aşa uşor să ajungi acolo, dar, dacă bugetul nu-i unul generos, nu-ţi trebuie decât să planifici cu grijă vacanţa. Primul pas este să-ţi stabileşti perioada în care vrei să ajungi în capitala Franţei. Cum ai multe de văzut şi ar fi de preferat să nu-ţi clănţăne dinţii de frig sau să topeşti sub soarele torid, lunile mai sau septembrie sunt recomandate. Următoarea mişcare este să-ţi iei biletele de avion. Indiferent dacă alegi cursele low-cost sau cele de linie, trebuie să le cumperi cu câteva luni înainte de vacanţă şi să urmăreşti oferte lansate de companiile aeriene. Preţul este bun, cam cât un drum cu trenul până la Braşov. Cu transportul prin oraş e uşor, metroul din Paris ridicându-se la înălţimea oraşului.

Cazarea este de cele mai multe ori cel mai costisitor capitol, dar există variante convenabile într-un oraş atât de mare. Cu bani mult mai puţini decât la un hotel, îţi poţi închiria un apartament prin airbnb. Da, nu ai mic-dejunul standard, însă Parisul este înţesat de mici terase, care îţi oferă varianta pur franceză pentru prima masă a zilei. Şi sunt convins că te vei îndrăgosti de patiseriile din oraşul de pe malul Senei. Pare costitor să-ţi bei cafeaua de dimineaţă sus, la Turnul Eiffel, nu? Bine, nu sus în vârf, la aproape de 300 de metri, unde nu poţi urca decât cu liftul, ci la primul etaj, acolo unde răul de înălţime mi-a blocat ascensiunea pe scări. Surpriză, cu doar 2 euro, îţi începi perfect ziua, cu miros proaspăt de cafea şi cu Parisul la picioare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *